Schade melden

Up-to-date

Nieuws

Onlangs heeft de Tweede Kamer ingestemd met de vernieuwde Arbowet welke per 1 juli 2017 zal ingaan. Werkgevers krijgen een jaar de tijd om –indien nodig- het bestaande contract met de bedrijfsarts/arbodienst aan te passen.

Iedere werknemer heeft directe toegang tot de bedrijfsarts via een ‘open spreekuur’. Werknemers hebben recht op een second opinion van een andere bedrijfsarts. De second opinion is vooral bedoeld om onduidelijkheden weg te nemen over klachten, arbeidsgeneeskundige vragen en oorzaken van gezondheidsproblemen die samenhangen met het werk. Alleen een andere bedrijfsarts of een andere arbodienst kan een second opinion uitvoeren.

Er komt een ‘basiscontract arbodienstverlening’ waarin moet komen te staan:

    • dat de bedrijfsarts toegang heeft tot elke werkplek;
    • op welke manier de arbodienstverlener of bedrijfsarts zijn wettelijke taken kan uitvoeren;
    • hoe de toegang tot de bedrijfsarts en het overleg met de preventiemedewerker en OR zijn geregeld;
    • hoe werknemers gebruik kunnen maken van het recht op second opinion;
    • hoe de klachtenprocedures werken;
    • hoe de bedrijfsarts omgaat met de meldingsplicht voor beroepsziekten.

Inspectie SZW krijgt ruimere sanctioneringsmogelijkheden ten opzichte van werkgevers, arbodiensten en bedrijfsartsen. In sommige gevallen wordt de bedrijfsarts gelijkgesteld aan de werkgever. De inspectie SZW heeft de mogelijkheid om direct een boete op te leggen als het arbocontract niet aan de juiste voorwaarden voldoet. Deze boetes kunnen oplopen tot € 13.500,- per overtreding.

  • De vernieuwde wet beoogt grotere betrokkenheid van werknemers bij afspraken met arbodiensten en bedrijfsartsen. Het medezeggenschapsorgaan krijgt instemmingsrecht bij de keuze van de preventiemedewerker en diens rol in de organisatie.
  • Medezeggenschapsorganen en werkgevers moeten zich goed laten informeren over de rechten en plichten die zij aangaan in overeenkomsten met arbodienstverleners.

Wat betekenen deze veranderingen voor de branche-RI&E?
RI&E staat voor risico-inventarisatie en -evaluatie. In RI&E-instrumenten van veel branches komen onder het kopje ‘Arbozorg en organisatie van de arbeid’ stellingen/vragen voor die betrekking hebben op preventiemedewerkers, de bedrijfsarts en arbodiensten. Zodra deze nieuwe Arbowet in werking treedt zullen veel toelichtingen bij deze stellingen/vragen niet langer up-to-date zijn. Dit vergt mogelijk een aanpassing van de branche-RI&E. We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent de invoering van de wetswijzigingen en de gevolgen voor de branche-RI&E.

http://www.rie.nl/impact-wijziging-arbowet-begin-2017/

 

Nieuws