De RI&E Risico (Inventarisatie & Evaluatie): voor een gezonde en veilige werkomgeving. Hiermee voorkomt u ziekteverzuim én het is als ondernemer wettelijk verplicht een RI&E te hebben. Maar hoe werkt het opstellen van zo’n RI&E precies? Waar moet je op letten? Veel ondernemers realiseren zich niet dat ze ook echt met het plan van aanpak aan de slag moeten.
Als ondernemer wilt u natuurlijk dat uw medewerkers zo veilig mogelijk hun werk kunnen doen. Voordat u eventuele arbeidsrisico’s aan kunt pakken, moet u wél weten waar die risico’s precies liggen. De eerste stap naar een gezonde en veilige werkomgeving is daarom het opstellen van een RI&E. Hiermee brengt u alle arbeidsrisico’s op de werkvloer in kaart. Dat kunnen risico’s op ongelukken zijn, zoals een val of botsing, maar ook psychosociale arbeidsbelasting. Denk bijvoorbeeld aan stress door hoge werkdruk.
Wilt u weten wat de verplichte RI&E u en uw medewerkers oplevert? Op routenaar.rie.nl vindt u alles wat u moet weten om aan de slag te gaan met een risico-inventarisatie en -evaluatie.
Wat is een RI&E?
RI&E staat voor risico-inventarisatie en -evaluatie. Met een RI&E brengt u alle arbeidsrisico’s binnen uw bedrijf of organisatie in kaart, zodat u aan de slag kunt met het wegnemen of verkleinen van deze risico’s. Het doel: zo min mogelijk gezondheidsklachten, verzuim en ongevallen. Want een gezonde en veilige werkplek zorgt voor meer werkplezier en een hogere productiviteit!
Is een RI&E voor mij verplicht?
Als u medewerkers in dienst hebt, bent u werkgever en is een RI&E verplicht. Voor het niet hebben van een RI&E kunt u direct een boete krijgen. In 2021 wordt er vaker en strenger gecontroleerd door de Inspectie SZW, dus wees op tijd voorbereid. Twijfelt u of u een RI&E moet maken, bijvoorbeeld omdat u alleen met uitzendkrachten werkt?
Wat levert een RI&E mij op?
Als u actief bezig bent met het verbeteren van de veiligheid en gezondheid van uw medewerkers, bent u ook bezig met het verhogen van werkplezier en productiviteit en het verlagen van gezondheidsklachten en verzuim. Het gaat dan niet alleen om klachten die morgen kunnen ontstaan, maar ook over klachten die pas over 20 jaar kunnen optreden. Door uw medewerkers te betrekken bij de vraag ‘hoe kunnen we veiliger, gezonder en béter werken?’ draagt u bovendien bij aan een gezonde en positieve werkcultuur!
Wie kan mij helpen bij het opstellen van een RI&E?
Als u iemand in uw bedrijf hebt aangesteld tot preventiemedewerker, kan deze deskundige u ondersteunen bij het maken van een RI&E. Als u een ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging hebt, kunnen deze ook met u meedenken (naast het instemmingsrecht dat zij al hebben). U kunt natuurlijk ook advies vragen bij een arbodeskundige of uw arbodienst. Heeft u uw RI&E klaar en uw plan van aanpak ook? Feedback vragen van een gecertificeerde kerndeskundige of arbodienst is de laatste verplichte stap. En dan, kunt u echt met uw plan aan de slag!
Marleen de Jongh Veel ondernemers weten niet goed hoe ze nou echt met de RI&E aan de slag moeten. Marleen de Jongh, Specialist Inkomen, vertelt u graag meer. Neem contact met haar op via (076) 5333 555. |