Steeds meer bestellingen, zoals maaltijden, pakketjes en post worden per bezorgbrommer of bezorgfiets bezorgd. Zeker in stedelijk gebied is dit een ideaal vervoersmiddel om snel op de plaats van bestemming te komen. Bezorgbrommers zijn voor veel ondernemers een lastig te verzekeren object. Dit geldt ook voor e-bikes. In dit artikel leggen wij uit waarom het via De Keyzer Zekerheid wel mogelijk is om een bezorgbrommerverzekering of bezorgfietsverzekering af te sluiten.
Waarom een bezorgbrommer verzekeren?
Een bezorgbrommer is volgens de wet een motorvoertuig. Het is daarom verplicht om een Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering) af te sluiten. Een WA-verzekering biedt dekking als u anderen schade toebrengt. Beschadigt u of uw werknemer met de bezorgbrommer bijvoorbeeld een auto, dan dekt de WA-verzekering de kosten. Het is niet mogelijk om schades aan de bezorgbrommer mee te verzekeren.
De bezorgbrommerverzekering is er voor maaltijdbezorgers en bezorgers van overige producten, zoals het bezorgen van post of pakketjes. Als de bezorgbrommer ook privé wordt gebruikt bent u gewoon verzekerd. Bezorgt u zakelijke bestellingen op een privé-brommer met een particuliere verzekering; dan bent u niet verzekerd. De statistieken laten namelijk zien dat zakelijk gebruik meer risico’s met zich meebrengt. Vandaar dat het nodig is om voor zakelijk gebruik een aparte verzekering af te sluiten.
Waarom een bezorgfiets verzekeren?
De bezorgbrommer wordt in steeds meer steden vervangen voor een elektrische fiets. Bezorgdiensten zoals Deliveroo, Thuisbezorgd en Uber Eats hebben het vertrouwde geluid van de bezorgbrommer ingeruild voor een stille e-bike. Voor horecaondernemers is de opkomst van de bezorgfiets een uitkomst. Bezorgers hebben geen bromfietsrijbewijs meer nodig en de minimum leeftijd van 16 jaar is vervallen. Dit betekent minder personeelskosten.
Tijdens de coronacrisis is het aantal bezorgfietsen razendsnel toegenomen. De totale bezorgmarkt groeide vergeleken met 2019 met 43%. Die drukte op de weg heeft wel een keerzijde. RTL Nieuws berekende in 2019 al dat er twee keer per week een maaltijdbezorger in het ziekenhuis belandt.
De wet en de praktijk sluiten niet goed op elkaar aan. De Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM) ziet een e-bike als een motorrijtuig, maar er geldt geen verzekeringsplicht. Dekking voor de e-bike valt bij veel aansprakelijkheidsverzekeringen niet onder de standaard dekking, waardoor u als horecaondernemer zelf voor de kosten opdraait. Door een passende bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten waarbij de schades veroorzaakt met een bezorgfiets wel wordt vergoedt.
Wat dekt de bezorgbrommerverzekering en bezorgfietsverzekering?
De bezorgbrommerverzekering en bezorgfietsverzekering vergoedt schade die u met uw bezorgbrommer, scooter of snorfiets veroorzaakt aan andermans auto, bromfiets of spullen.
Voor een elektrische bezorgfiets (e-bike) moet u een passende bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) afsluiten. Voor de bezorgbrommerverzekering is het mogelijk om per voertuig de wettelijke verplichte verzekering af te sluiten.
Bezorgbrommerverzekering of bezorgfietsverzekering afsluiten
Bezorgbrommers en e-bikes zijn voor veel ondernemers lastig te verzekeren. De Keyzer Zekerheid biedt speciale pakketten waar dat wél het geval is. Wilt u een verzekering voor een bezorgfiets of bezorgbromfietsverzekering afsluiten? Neem dan via (076) 5333 555 contact met ons op of plan een afspraak met één van onze adviseurs. Wij vertellen u graag meer!
![]() | Luciano Clemensia Neem contact met mij of één van mijn collega’s op. Wij vertellen u graag meer over het afsluiten van een bezorgbrommer- of bezorgfietsverzekering. |