Schade melden

De Wegenverkeerswet wordt vaak verkeerd geïnterpreteerd

Zijn fietsers en voetgangers nooit aansprakelijk bij een ongeval?

Zijn fietsers en voetgangers nooit aansprakelijk bij een ongeval? Het idee dat fietsers nooit schuld hebben bij een aanrijding met een auto, klopt niet. Onder fietsers vallen gewone fietsen en e-bikes met trapondersteuning tot 25km/u.

De speciale bescherming van ‘zwakke verkeersdeelnemers’ wordt geregeld in Artikel 185 van de Nederlandse Wegenverkeerswet 1994 (art. 185 WVW). Volgens de wet zijn fietsers en voetgangers zwakke verkeersdeelnemers. De Wegenverkeerswet wordt vaak verkeerd geïnterpreteerd. Een fietser die met een auto of ander gemotoriseerd voertuig (sterke verkeersdeelnemer) in botsing komt, kan zeker wel aansprakelijk gesteld worden. Ook al is de fietser een zwakke verkeersdeelnemer, de situatie en gemaakte verkeersfouten worden gewoon op aansprakelijkheid beoordeeld.

Verkeersregels gelden voor iedereen

Iedere verkeersdeelnemer moet zich aan de geldende verkeersregels houden, dus ook de zwakkere verkeersdeelnemer. Als bij een aanrijding met een zwakkere verkeersdeelnemer de gemotoriseerde partij zijn schade wil verhalen, moet de gemotoriseerde bestuurder aantonen dat het ongeval of de fout tot letselschade heeft geleid.

De regels van art. 185 WVW gelden niet als de fietser:

  • Het ongeval met opzet heeft veroorzaakt
  • Het ongeval door roekeloos gedrag heeft laten ontstaan
  • Als de bestuurder van de auto of een ander gemotoriseerd voertuig overmacht kan aantonen
Jolanda Kiters
Heeft u een vraag over aansprakelijkheid bij een ongeval? Neemt u dan contact op met Jolanda of één van haar collega’s. Zij helpen u graag!

Nieuws